Rundveehouderij

Nieuws

Pachter landgoed Groeneveld verliest beroep

Utrecht – Pachter Gijs Evers van landgoed Groeneveld in Baarn heeft zijn zaak tegen de gemeente Baarn verloren.

Hij moet ervoor zorgen dat de IJslandse paarden die hij op het landgoed in pension heeft op 1 januari zijn vertrokken, anders mag de gemeente hem een dwangsom opleggen, zo heeft de bestuursrechter in Utrecht vrijdag bepaald.

Staatsbosbeheer heeft al eerder per 1 januari de pacht opgezegd na een jarenlang slepend conflict over de paarden. Evers krijgt echter van de organisatie wat meer tijd om andere huisvesting te zoeken, als hij maar wel per 1 januari stopt met zijn paardenpension.

De familie van Evers pacht al sinds het begin van de vorige eeuw de boerderij op het landgoed. Begin 2000 breidde Evers de melkveehouderij uit met een pension voor paarden. Staatsbosbeheer is daartegen, omdat de paardenhouderij meer verkeer in het natuurgebied veroorzaakt. Evers legde bovendien illegaal voorzieningen aan. In februari besloot de gemeente Baarn dat zijn activiteiten in strijd waren met het bestemmingsplan. Evers stelde tegen dat besluit beroep in.

De bestuursrechter stelde vrijdag dat de gemeente moet optreden, omdat er sprake is van een illegale situatie. Een paardenhouderij is niet aan te merken als een agrarisch bedrijf, waarvoor in het bestemmingsplan wel toestemming is gegeven. Het ziet er ook niet naar uit dat de gemeente de situatie op het landgoed wil legaliseren of een vrijstelling wil geven, aldus de rechter.

Het beroep was de laatste strohalm voor de boer, die meent dat hij niet kan leven van de melkveehouderij. Hij kreeg veel steun uit de buurt en ook van de landelijke politiek.

Verantwoordelijk staatssecretaris Henk Bleker meldde eind oktober echter ook dat alle mogelijkheden voor Evers en zijn gezin waren uitgeput.

Of registreer je om te kunnen reageren.