Rundveehouderij

Nieuws

PZ mag Vreba-leverancier niet zomaar superheffing opleggen

Den Haag – Het Productschap Zuivel mag niet zomaar superheffing opleggen aan veehouders die melk hebben geleverd aan Vrebamel, wanneer deze onderneming niets heeft afgedragen aan het schap. Dit volgt uit een uitspraak van het College van beroep voor het Bedrijfsleven (CBB).

Het PZ moet niet alleen vaststellen dat het inmiddels opgeheven Vrebamel voor de betreffende veehouders geen superheffing heeft afgedragen, ook moet het hard maken dat Vrebamel de verschuldigde superheffing niet heeft geïnd bij de betreffende veehouders. Dit blijkt niet altijd even eenvoudig. De boekhouding van Vrebamel geeft niet direct duidelijkheid. Bovendien blijkt Vrebamel diverse leveranciers soms lange tijd niet betaald te hebben. In één geval langer dan een jaar.

Het CBB stelt nu dat het PZ eerst moet aantonen dat de koper van melk (Vrebamel) inderdaad geen superheffing heeft geïnd bij een leverancier, voordat het schap, over de koper heen, superheffing mag opleggen aan de leverancier van de melk.

Of registreer je om te kunnen reageren.