Rundveehouderij

Nieuws

Onjuist gebruik leverbotmiddel kost Cono-boer 3 ton

Haarlem - Onjuist gebruik van het leverbotmiddel Tribex is een lid van zuivelcoöperatie Cono op een schadepost van 3 ton komen te staan.

Daarvan moet de helft worden opgebracht door de Ierse fabrikant Chanelle, omdat die had verzuimd voor een duidelijke Nederlandstalige tekst te zorgen. Dit blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Haarlem.

Voor anti-wormmiddelen, zoals triclabendazol, geldt na toediening een wachttijd, waarbinnen geen melk en vlees mogen worden gebruikt voor consumptie. De veehouder had daar deels rekening mee gehouden door Tribex alleen toe te dienen aan droogstaande koeien, maar een deel daarvan zat vlak voor het afkalven. Na het afkalven werd de nog vervuilde melk van deze koeien meegeleverd aan Cono. Daardoor raakte 360.000 kilo kaasmelk, een partij kaas, weipoeder en room/boter ook vervuild en moest die worden vernietigd. Dat leidde tot een totale schadepost van ruim 280.000 euro plus diverse bijkomende kosten. Ook mocht de veehouder nog 21 dagen na ontdekking van de vervuiling geen melk meer leveren.

De veehouder had het leverbotmiddel gekocht via een diergeneesmiddelenhandel in Wierden. Die werd in eerste instantie mede-aansprakelijk gesteld door de veehouder, omdat op het Nederlandstalige etiket geen duidelijke wachttijden stonden vermeld. De rechtbank in Haarlem oordeelde echter dat de zorgplicht voor een helder etiket bij de fabrikant ligt, dus bij Chanelle. Dat moet daarom de helft van de door de boer geleden schade betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.