Rundveehouderij

Nieuws

Onderzoek naar oorzaak van tarwegistprobleem

West-Beemster – Producenten van natte veevoerders gaan samen met zuivelonderneming Cono op zoek naar de oorzaak van smaak- en geurafwijkingen in kaas door tarwegistconcentraat. Op dit moment is nog onduidelijk waarom het voer tot problemen heeft geleid.

Zuivelbedrijf Cono en de Overleggroep van Producenten van Natte Veevoeders (OPNV) zijn in gesprek over de uitvoering van het onderzoek.

Onderzoeker Ad van Vuuren van de leerstoelgroep Diervoeding van Wageningen Universiteit zegt dat het onwaarschijnlijk is dat het product via het verteringskanaal in de uier en daarna in de melk terecht komt. Hij acht het waarschijnlijker dat het melkvet de geur uit de omgeving – bijvoorbeeld van de huid van de koe oppikt.

De OPNV heeft samen met Cono afspraken gemaakt over de manier waarop de kwestie moet worden opgelost. Cono heeft zijn leveranciers opgedragen geen voer meer te gebruiken waarin tarwegistconcentraat is verwerkt. Het gaat om naar schatting 25 melkveehouders. Boeren die tarwegistconcentraat in een silo hebben opgeslagen, zullen de voorraad kunnen terugleveren aan de leverancier.

Melkveehouders die het product als toevoegingsmiddel hebben gebruikt in het kuilvoer krijgen een rantsoenadvies voor de manier waarop het voer kan worden verwerkt. Het teruggehaalde product mag op grond van GMP-regels niet in de veevoerketen komen. Het wordt vergist.

Zuivelcoöperatie Rouveen heeft haar leden geadviseerd voorzichtig om te gaan met enkelvoudige bijproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.