Rundveehouderij

Nieuws 458 x bekeken

Nederland zet in op minder superheffing

Den Haag/Brussel – LTO Nederland en Europese zusterorganisaties hopen dat de EU-onderhandelingen over het zogenoemde zuivelpakket enige verlichting zullen brengen voor boeren die hun melkquotum overschrijden.

Een groep lidstaten, waaronder Nederland, mikt op verlaging van het superheffingspercentage. Dit bevestigt LTO-bestuurder Kees Romijn.

Nu moet nog zo’n 27 cent per kilo worden betaald bij overschrijding van de quotering. Bij verlaging of zelfs halvering daarvan zou de straf op overproductie in de laatste jaren tot 2015 minder pijn hoeven te doen.

Het is echter niet zeker of dit voorstel uiteindelijk wordt aangenomen. Sommige lidstaten in de EU zijn mordicus tegen versoepeling van de superheffingsregels. Ook de European Milk Board (EMB) is fel tegen. ”Dan kun je de melkquotering ook direct wel afschaffen,” reageert vice-voorzitter Sieta van Keimpema. Volgens haar wordt ook gedacht over een andere remedie om overproductie te bestraffen. Dat is via een korting op de bedrijfstoeslagen.

Een ander voorstel gedaan in het overleg over het zuivelpakket – om de vetreferentie per lidstaat te actualiseren – zal bijna zeker niet op een meerderheid kunnen rekenen. Dit biedt voor 30 procent van de Nederlandse melkveehouders ook geen uitkomst.

Het lijkt erop dat binnenkort een knoop wordt doorgehakt over het totale melkpakket. Volgens plan is Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos aanwezig bij de trialoog (overleg van Europese Commissie, Raad en Parlement) van 7 december. Dat duidt erop dat dan de echte onderhandelingen achter de rug zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.