Rundveehouderij

Nieuws 577 x bekeken

’Melkveehouders Friesland mogen fors uitbreiden’

Leeuwarden – Melkveehouders in Friesland mogen hun bedrijf fors uitbreiden, als ze voldoen aan alle voorwaarden voor ruimtelijke inpassing. Dat heeft gedeputeerde Hans Konst vanochtend bekendgemaakt en meldt het Friesch Dagblad.

Als het aan Gedeputeerde Staten in Friesland ligt kunnen straks enkele honderden bedrijven uitgroeien tot een bedrijf met 330 koeien. Provinciale Staten moeten nog wel hun goedkeuring verlenen aan het voorstel. Dat behandelen ze in december.

Zeer grootschalige melkveehouderij zal tot 2020 beperkt blijven. Sinds begin dit jaar werden aanvragen voor uitbreiding van grootschalige koeienstallen op de plank gelegd in afwachting van de uitkomsten van een door staatssecretaris Henk Bleker gearrangeerde brede maatschappelijke discussie over schaalvergroting. Zeven concrete verzoeken zijn aangehouden. De discussie onder leiding van Hans Alders is nog niet afgerond. Volgens Konst is echter al wel helder dat schaalvergroting in de melkveehouderij geen nadelige aspecten heeft op de volksgezondheid en het dierenwelzijn van koeien. ”Sterker nog, het kan wel eens heel positief uitpakken.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.