Rundveehouderij

Nieuws

Lely: melkveehouders worden energieproducenten

Zeist – Melkveehouders zijn in 2020 hoofdzakelijk energieproducenten. Dat verwacht Ko van de Walle van Lely Industries.

Van de Walle sprak zijn verwachting uit tijdens een bijeenkomst van de Federatie Agrotechniek in Zeist.

Melkveehouders produceren volgens Lely in 2020 rond de 2 miljoen liter melk per arbeidskracht. Hun neveninkomst gaan ze echter in hoofdinkomsten zien veranderen. Melkveehouders halen in 2020 volgens Lely hun hoofdinkomen uit de opwekking van energie.

Daardoor hoeft het volgens Van de Walle geen drama te zijn als de melkprijs gaat dalen. Hij verwacht veel van het mestraffinagesysteem Agrimodem.

Lely startte onlangs een samenwerking met Green Energy Technologies om de service rond het gebruik van het mestraffinagesysteem te verzorgen. De installatie produceert uit mest, zonder de toevoeging van co-producten, biogas van aardgaskwaliteit en scheidt daarnaast stikstof, kalium en fosfor van elkaar. Momenteel is Lely bezig om het systeem verder praktijkrijp te maken.

Naast de Agrimodem wijst Van de Walle ook op de productie van zonne-energie. Melkveehouders blijven in hun bedrijfsvoering volgens hem gericht op de productie van melk. Stallen blijven staan en zijn volgens hem uitstekend geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.

Veel ruimte voor mestopslag is volgens Van de Walle in de toekomst niet meer nodig. Mestraffinage is een continue proces. Niet onbelangrijk is volgens Lely dat het melkveebedrijf van de toekomst onder alle omstandigheden winstgevend is.

Of registreer je om te kunnen reageren.