Rundveehouderij

Nieuws

Lely blijft lijst robotmelkers domineren

Arnhem/Maassluis – Lely domineert voor het derde achtereenvolgende jaar de top 25 van de beste robotmelkers in de Benelux. Dit blijkt uit de melkproductiestatistieken die fokkerijorganisatie CRV elk najaar uitbrengt.

21 van de top 25 van robotbedrijven werkt met een Lely Astronaut melkrobot. De eerste niet-Lely melker staat op de de twaalfde plaats in deze lijst. De jaarstatistieken hebben betrekking op de Benelux en op het jaar 2011.

De beste Nederlandse robotmelkers zijn, net als vorig jaar, vader en zoon Wim en Stefan Wijnveen uit Winterswijk (buurtschap Woold). Zij melkten het afgelopen jaar 114 koeien en behaalden daarmee een gemiddeld economisch jaarresultaat (EJR) per koe van € 3.045. Dit resultaat wordt berekend op basis van de melkgift en het vet- en eiwitgehalte. De gemiddelde melkgift per koe bij Wijnveen bedroeg 12.045 kilo. De hoogst genoteerde Belgische robotmelker is het bedrijf van de familie De Cleene in Eksaarde.

Volgens Wim Wijnveen zijn de goede resultaten voor een belangrijk deel te danken aan het vrij laten van de koeien: ”Vooral bij robotmelken is het belangrijk de koeien zo weinig mogelijk te sturen.” Alles wat koeien uit hun ritme haalt, probeert Wijnveen te vermijden. Hij zegt niet extra zijn best te doen om in de top van de lijst te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.