Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

'Ledenraad DOC onvoldoende voorgelicht'

Hoogeveen – De ledenraad van DOC Kaas is op het financiële vlak onvoldoende voorgelicht over de voorgenomen fusie met het Duitse zuivelbedrijf DMK.

Dat meldt Wouter Verhoef, ledenraadslid van DOC voor Midden- en West-Nederland, in een open brief aan alle DOC-leden. Arjen Schimmel, bestuursvoorzitter van DOC, wil niet eerder reageren op de brief dan tijdens de ledenvergadering morgen.

De ledenraad is volgens Verhoef op donderdag 6 oktober voor het eerst ingelicht over de voorgenomen plannen. Op maandag 10 oktober hebben de algemeen directeur en financieel directeur van DMK toelichting gegeven op de plannen. ”Ondanks mijn positieve indruk van beide topmannen heb ik een slecht gevoel bij de fusie.”

In de brief wordt duidelijk gemaakt dat onvoldoende financiële gegevens zijn gedeeld. ”Als ledenraad hebben we geen balans gezien ondanks vragen daartoe van onze kant. Er werd slechts gezegd dat het doel is om te komen tot een eigen vermogen van 35 tot 40 procent.”

Ook wat betreft de uitbetaalde melkprijs van de fusiepartners Nordmilch en Humana Milchunion (die vormen samen DMK) zijn vragen onbeantwoord gebleven. ”Om het rendement van de fusiepartner te beoordelen is er diverse malen gevraagd wat de uitbetaalde melkprijs is van de fusiepartners Nordmilch en Humana Milchunion over 2008 tot en met 2010 inclusief toevoeging aan het eigen vermogen, maar daar hebben we geen uitsluitsel over gekregen. Op zich lijkt mij deze financiële mist al voldoende reden om tegen de fusie te stemmen.”

Verhoef heeft tegen de fusie gestemd. De directie en Raad van Beheer zouden unaniem voor zijn. Ook de 25-koppige ledenraad zou met een grote meerderheid hebben ingestemd om het fusievoorstel aan de leden voor te leggen.

Verhoef geeft als reden voor het schrijven van de open brief: ”Ik ben in 98 procent van de besluiten die een Raad van Beheer of ledenraad neemt loyaal aan het meerderheidsstandpunt. Zo werkt dat nu eenmaal in een democratie. Bij dit fusievoorstel is dat toch wat anders. Het is zo fundamenteel dat ik me niet naar de meerderheid kan schikken.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  Trees Benning

  Gelukkig iemand die stand van zaken kent!
  Hij schrijft ook in het gehele stuk over leveranciers in duitsland en geen leden, ledenkapitaal doen wij aan mee maar geen stemrecht!
  Waar is de de democratie gebleven??? Het heeft voor ons weinig zin om naar zwolle te gaan zonder stemrecht.
  Slecht puntje in je beleidsvoering.

  Jammer we hadden eerst nog een HOGE PET" op van Oosterveld.

Of registreer je om te kunnen reageren.