Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

LTO hoopt op lagere superheffing

Den Haag/Brussel – LTO Nederland hoopt dat de Europese onderhandelingen over het zogenoemde zuivelpakket enige verlichting zullen brengen voor boeren die hun melkquotum overschrijden.

Een groep lidstaten, waaronder Nederland, mikt namelijk op verlaging van het superheffingspercentage. Dit bevestigt LTO-bestuurder Kees Romijn.

Het is echter niet zeker of dit voorstel uiteindelijk zal worden aangenomen. Een ander voorstel – om de vetreferentie per lidstaat te actualiseren – zal waarschijnlijk niet op een meerderheid kunnen rekenen.

Daar komt bij dat dit voor 30 procent van de Nederlandse melkveehouders geen uitkomst biedt. Ten opzichte van andere voorstellen, zoals de inmiddels afgeschoten optie om het quotum te verruimen, hoeven de huidige voorstellen waarschijnlijk geen massief verzet uit te lokken. Toch is dit geen garantie dat een lager superheffingspercentage er ook echt komt.

Het lijkt erop dat er wel binnenkort een knoop kan worden doorgehakt over het totale melkpakket. Volgens plan is Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos aanwezig bij de trialoog (overleg van Europese Commissie, Raad en Parlement) van 7 december. Dat duidt erop dat dan de echte onderhandelingen achter de rug zijn.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zolang lto blijft hopen dat wie de regels bewust overtreed dan wordt ontzien geeft lto aan dat ze vanaf 1984 heeft zitten slapen. Want wie te veel melk levert krijgt met de superheffing te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.