Rundveehouderij

Nieuws

Kleimineraal gunstig voor vetgehalte geitenmelk

Driebergen - Een voeradditief gebaseerd op kleimineralen heeft een positief effect op het vetgehalte van geitenmelk.

Dat blijkt uit verkennend onderzoek van het Louis Bolk Instituut in het kader van het project 'Biogeit'. Het kleimineraal (clinoptiloliet) bestaat onder andere uit aluminiumsilicaat, calcium en kalium. Het middel heeft een aantal positieve eigenschappen waardoor het aanvullend kan worden gebruikt aan mineralen. In zijn algemeenheid zijn deze eigenschappen het binden van mycotoxinen, afvalstoffen, gifstoffen en zware metalen. Daarnaast absorbeert clinoptiloliet water, voedingstoffen, ammonia(k), stikstof en fosfaat.

In de melkveehouderij wordt de toevoeging van clinoptiloliet aan het dieet van melkkoeien al geassocieerd met een toename in melkproductie en melkvetgehalte. Uit het onderzoek van Louis Bolk onder 50 nieuwmelkte geiten (minimaal 6 weken in lactatie) bleek clinoptiloliet geen (neven)effect op de melkproductie en het eiwitgehalte van de melk te hebben. Wel had het een positief verhogend effect op het vetgehalte van de melk met ongeveer 0.1-0.4 procent.

Leveranciers van het product raden een dosis van 10 gram per dier per dag aan. Deze dosering wordt in de praktijk al toegepast door een geitenhouder zonder negatieve effecten. Dit kost 50 eurocent per 100 dieren per dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.