Rundveehouderij

Nieuws

Kaasoorlog in Normandië

Caen – De Franse media hebben er al een naam voor: de slag om Normandië. Kaasfabrikanten in die Noord-Franse regio zijn in een oorlog gewikkeld om de herkomstbenaming van hun producten. Daarbij staan ook dit keer, zoals zo vaak bij dit soort conflicten, de handmatige kaasmakers tegenover de grote industriële bedrijven.

De ambachtslieden of zelfkazende boeren mogen hun kaas van rauwe melk van koeien uit de eigen regio aanduiden met de erkende regionale aanduiding ’Camembert de Normandië'. De grote kaasbedrijven mogen dat niet, maar zetten nu wel ’Gefabriceerd in Normandië’ op hun producten. Die industriële kaas wordt ook niet van rauwe maar van gepasteuriseerde melk gemaakt.

Volgens de organisatie van onafhankelijke kaasbedrijven zet dat de consument op het verkeerde been. De bond is dan ook naar de rechter gestapt om de gewraakte praktijken te stoppen. De kleine kaasfabrikanten hebben hun marktaandeel de laatste tijd al zien verschrompelen van 10 naar 5 procent en willen het verval nu stoppen voor het te laat is.

Of registreer je om te kunnen reageren.