Rundveehouderij

Nieuws 288 x bekeken

Huiszoekingen door VWA

Den Haag – De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft meerdere bedrijven en woonhuizen in Noord-Holland, Friesland, Gelderland en Zuid-Holland doorzocht bij een speurtocht naar bewijzen voor handel in illegaal gewonnen rundersperma. Dit heeft de VWA bekendgemaakt.

Ook het bedrijf van fokker Arjan Pons in Gouderak kreeg bezoek van de VWA. Pons ligt onder vuur in de fokkerijwereld, omdat hij onbedrukte rietjes sperma verkocht, wat verboden is. Nog een beschuldiging aan zijn adres is dat hij niet-bestaande (Amerikaanse) genoomwaarden van zijn stieren gebruikt, om deze aldus aan te prijzen. Pons was niet bereikbaar voor commentaar.

Het onderzoek naar de illegale handel in rundersperma vindt plaats onder leiding van het Functioneel Parket. Het vermoeden is dat illegaal gewonnen rundersperma door een veehouder is verkocht aan andere rundveebedrijven. Bij de doorzoekingen is rundersperma, apparatuur om sperma mee te winnen en bedrijfsadministratie in beslag genomen. De handel in sperma is in Europa aan strenge regels gebonden om verspreiding van ziekten te voorkomen.

Spermawinstations moeten een erkenning hebben van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. In de Nederlandse en internationale handel is het een vereiste dat het sperma altijd herkenbaar en traceerbaar is naar een erkend spermawincentrum waar het sperma is gewonnen. Naast verspreiding van mogelijke dierziekten zijn de regels ook bedoeld om de genetische vooruitgang van de veestapel te onderzoeken en de kwaliteit van de veestapel te bewaken.

Dit najaar heeft het Productschap Vee en Vlees spermahandelaren en rundveeverbeteringsorganisaties nog gewezen op hun wettelijke verplichtingen. Toen is de VWA aan de slag gegaan met het onderzoek.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.