Rundveehouderij

Nieuws

Gemoederen verhit rond melkcontracten Lactalis

Parijs – De Franse melkveehouderij heeft met één stem geprotesteerd tegen de nieuwe melkcontracten die kaas- en zuivelgigant Lactalis aan zijn 14.300 producenten heeft voorgesteld.

De melkveewereld heeft nu minister Bruno le Maire van landbouw gevraagd om in te grijpen.

”De melkveehouders hebben een nieuw voorstel gekregen met een brief van het bedrijf waarvan de toon bedreigend en onaanvaardbaar is en die hen een maand de tijd geeft om te tekenen en zich voor vijf jaar vast te leggen,” schrijft de Fédération nationale des producteurs de lait in een open brief aan le Maire. De FNP, de ’officiële’ organisatie van melkveehouders in Frankrijk, krijgt daarbij steun van de militantere OPL en van de groeperingen van melkveehouders die zelf aan Lactalis leveren. De bonden noemen het voorstel ’uit bondsoogpunt, juridisch en politiek gezien onaanvaardbaar’ en stellen dat Lactalis zijn leveranciers ’een sluipende integratie wil opleggen’. Het ontwerpcontract zou daarmee ook volledig indruisen tegen de geest van de wet op de modernisering van de landbouw waarvan de contractualisering voor de melkwereld deel uitmaakt.

In een brief aan Lactalis zelf schrijft de OPL dat de ’nu voorgestelde contracten niet meer dan een verzachte vorm zijn van de eerste zending van afgelopen maart’. ”De melkveehouders tekenen geen enkel document dat hen bedreigt met integratie om niet te zeggen halve slavernij zolang de producentenorganisaties niet officieel worden erkend.’ De OPL streeft steeds naar één collectief contract voor alle melkveehouders zonder binding met de afnemer van hun melk.
De organisaties willen dat de minister zo snel mogelijk de wettelijke regeling voor de producentenorganisaties publiceert. Daarmee moet duidelijk worden wat precies hun rol kan zijn bij het onderhandelen over en vaststellen van de melkcontracten, die officieel in Frankrijk dit melkjaar al verplicht zouden moeten zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.