Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Fusie DOC en DMK van de baan

Zwolle – De voorgestelde fusie tussen DOC Kaas en het Duitse DMK gaat niet door. Dit bleek tijdens een buitengewone ledenvergadering van DOC in de Zwolse IJsselhallen.

Een meerderheid van 59 procent van de aanwezige leden stemde vóór samengaan met de Duitsers, maar de statutair benodigde tweederde meerderheid werd niet bereikt.
Daarmee is het fusievoorstel van tafel.

Dat was voor de directies van DMK en DOC  Kaas en voor de raad van Beheer van DOC een buitengewoon teleurstellende uitkomst. De verslagenheid was op veel gezichten te lezen. Ook waren er bestuurders die de eigen coöperatieve statuten deze dag hartgrondig verwensten. ”We zitten met het probleem dat de wereld heel snel verandert, maar dat de besluitvormingsmechanismen daar niet op zijn afgestemd,” zei een van hen.

Iedereen was op zich onder de indruk van de presentatie die DMK-directeur Josef Schwaiger gaf. Ook veel tegenstanders waren dat. Daardoor heerste eerst ook het gevoel dat het fusievoorstel er door zou komen, maar dat was niet het geval.

”Heel erg teleurstellend,” aldus directeur Oosterveld, ”maar niet het einde van de wereld. DOC Kaas staat er op zich goed voor.”

Als redenen om te willen fuseren met DMK noemde de bestuurders de snel veranderende zuivelwereld en de behoefte om meer gewicht in de schaal te leggen tegenover de supermarkten.

Bestuur en directie van DOC Kaas beraden zich over andere stappen, maar zonder haast.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  HetWeigevoel.nl

  Ja Jannes, opeens lopen niet alle schaapjes meer achter je aan.
  Wat nu?
  HetWeigevoel feliciteerd Doc leden en de werkvloer van Doc kaas met het behaalde resultaat.

 • no-profile-image

  Voorstander

  Een gemiste kans voor de langere toekomst, om de zekerheid voor alle leden een goede melkprijs te blijven betalen, emoties van sommige leden zijn te bepalend en velen kijken niet verder dan hun erf en 2 keer per jaar een hand van de directie te schudden, hopelijk zal de directie en ledenraad zich nu verder verdiepen hoe nu verder en toch aansluiting bij een grotere partij proberen te vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.