Rundveehouderij

Nieuws 795 x bekeken 2 reacties

FrieslandCampina: melksamenstelling aanpassen aan eindproduct

Zutphen – FrieslandCampina wil de samenstelling van door leden geleverde melk verder aanpassen aan de te produceren eindproducten.

Dat zei FrieslandCampina-manager Ben Scholman tijdens het najaarssymposium van het Genootschap Melkkunde in Zutphen. Het gaat volgens Scholman om een ontwikkeling naar de toekomst toe. “Hiermee is een enorme winst te behalen.” Duidelijk is volgens hem dat vanuit de markt moet worden gekeken naar welke grondstof nodig is voor een bepaald eindproduct. “Daar zijn we bij FrieslandCampina nu volop mee bezig.” De ontwikkeling betekent een omslag van het traditionele zuivelmodel. “We gaan van een voorwaarts geïntegreerd coöperatiemodel naar een achterwaarts gedreven marktketen.” \

Het zogenoemde melk ontkoppelmoment, dat nu nog ligt bij het wegrijden van de RMO van het boerenerf, moet volgens Scholman worden verlegd. De melkveehouder krijgt nu nog een vergoeding op basis van vet, eiwit en kwaliteitsspecificaties. Dat gebeurt los van het doel van verwerking. Een eerste stap is volgens Scholman om het melk ontkoppelmoment achter de fabriek te zetten.

Melkveehouders kunnen de samenstelling van hun melk dan afstemmen op het doel. Het kostenvoordeel dat hiermee in de fabriek wordt behaald kan worden teruggebracht naar de betrokken leden. Het voordeel dat in de markt wordt gehaald komt bij alle leden terecht.

De aanpassing van de voorwaarden voor de productie van Campina merkmelk lijkt dan ook nog maar het begin. Gedacht kan volgens Scholman worden aan de productie van melk met een betere caseïne wei verhouding voor verwerking in een kaasfabriek, of aan een melkstroom speciaal geschikt voor de productie van babyvoeding. Melkveehouders in de omgeving van een fabriekslocatie kunnen hun bedrijfsmanagement op deze manier aanpassen aan de markt.

FrieslandCampina is volgens Scholman druk bezig verschillende opties door te rekenen. “We willen veehouders betrekken bij wat we in de markt doen. Leden moeten zich verantwoordelijk voelen voor het eindproduct.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  demelker

  willen ze nog meer het wijzende vingertje na de boeren toe ,als er wat niet goed is in het produkt???

 • no-profile-image

  Ben Scholman moet maar eens bij het begin van de keten beginnen , de melkveehouder of eigenlijk het gras wat de koe eet ,en van hieruit kijken wat er allemaal kan met melk .
  En niet aan het eind van de keten bepalen wat er gemaakt 'moet' worden en dit projecteren op de producent
  Merkmelk van Campina is ook NIET vanuit de koe bedacht ,het is beslist niet goed om een koe mineralen te geven die hij niet nodig heeft .
  Campina hoezo natuurlijk ????

Of registreer je om te kunnen reageren.