Rundveehouderij

Nieuws 626 x bekeken

FrieslandCampina: melkproductie afstemmen op toekomstige criteria

Amersfoort – FrieslandCampina rondt halverwege 2012 het project Melkwaardering na 2015 af. Dat zegt Ronald Luijkx, innovatiemanager bij FrieslandCampina. In het project staat volgens Luijkx de wijze waarop de melkprijs wordt uitbetaald ter discussie.

De zuivelonderneming kijkt hoe het beste kan worden geanticipeerd op de periode na afschaffing van de quotering in 2015. Volgens een woordvoerder gaat het nog om gedachten, en is nog niet bekend wanneer de plannen met de leden worden gecommuniceerd.

Duidelijk is dat FrieslandCampina geen beperking gaat geven wat betreft de levering van kilo’s melk en vetgehalte. Wel maakt Luijkx duidelijk dat een groot aanbod van vet niet wenselijk is, aangezien dat niet bijdraagt aan de ontwikkeling en productie van producten met toegevoegde waarde. ”Vet kan alleen maar in bulk, en dan krijg je ook een bulkprijs.” Hij wil juist producten met toegevoegde waarde zodat iedere schakel in de keten, van gras tot glas, ook een winstgevende schakel zal zijn.

Fokkers doen er volgens de zuivelonderneming dan ook goed aan zich niet teveel te focussen op de productie van vet. De melkproductie moet worden afgestemd op toekomstige criteria. Nagedacht wordt over hoe verschillende melkstromen kunnen worden gewaardeerd. Duidelijk is dat het huidige uitbetalingssysteem gaat worden aangepast. Dat betekent volgens een woordvoerder niet dat er op de korte termijn iets gaat veranderen. ”Het melkprijssysteem staat voor drie jaar vast en wordt dus niet zomaar gewijzigd.” De huidige termijn loopt tot en met 2013.

Ook de negatieve grondprijs staat ter discussie. Deze bedraagt tussen de 3 en 3,5 cent per kilo melk. De basis van de negatieve grondprijs is historisch. Nederland is het enige land dat een negatieve grondprijs kent.

Of registreer je om te kunnen reageren.