Rundveehouderij

Nieuws 175 x bekeken

Franse melkveehouders melken ruim 5 procent meer

Brussel - De Franse melkproductie is in de eerste vijf maanden van het nieuwe melkproductiejaar met ruim 5 procent gestegen.

Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Deze stijging is niet de grootste in de EU, maar het is wel de meest invloedrijke productiestijging. Mede hierdoor steeg de totale Europese melkproductie met 1,5 procent.

De Ierse melkproductie steeg met 8,1 procent. Dit is het hoogste stijgingspercentage, maar is lager dan de Ierse productiestijging vorig jaar. De Nederlandse melkproductie kwam na de eerste vijf maanden licht positief uit (+0,1 procent). Eerder lag de productie onder het niveau van het vorige jaar. In de Noord-Europese landen Denemarken, Zweden, Finland en Estland, bleef de productie dalen, net als in Zuid-Oost Europa, Italië en Portugal.
In Oostenrijk groeide de melkproductie met 4 procent, in Duitsland met 2,3 procent, in het Verenigd Koninkrijk met 1,4 procent en in Spanje met 1,2 procent.

Van deze productie werd tot nog toe vooral veel meer mageremelkpoeder gemaakt. De productie van vollemelkpoeder blijft achterlopen. De productie van kaas blijft tot nog toe min of meer gelijk aan die in het vorige productiejaar.

Voor kaas blijft Rusland nog altijd de belangrijkste exportmarkt. Het land neemt ongeveer eenderde van de Europese kaasexport af, waarbij de import in september en oktober weer aan de stijgende hand is. Opmerkelijk is verder dat, naast Algerije, ook Egypte dit jaar veel meer Europese zuivelproducten importeert dan vorig jaar. Het is inmiddels de op één na belangrijkste Noord-Afrikaanse bestemming voor Europese zuivel geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.