Rundveehouderij

Nieuws 184 x bekeken

Franse melkproductie dicht bij quotum

Parijs – Het verschil tussen de werkelijke Franse melkproductie en het nationale quotum was eind september terug gelopen naar 314.000 ton. Dat is het kleinste verschil in die tijd van het jaar sinds het melkjaar 2005-06.

De melkproductie zwakt de laatste weken echter duidelijk af, waardoor de vrees voor een superheffing ook wat wegebt.

In september lag de Franse melkproductie nog altijd zeven procent hoger dan vorig jaar, aldus definitieve cijfers van de statistiekdienst SSP van het ministerie van landbouw. In het lopende melkjaar tot eind september was de Franse melkplas gecorrigeerd voor vetgehalte 5,3 procent groter.

Veel melkveehouders zaten rond die tijd ook al boven hun individuele quotum voor het lopende melkjaar. De SSP schrijft die hoge productie vooral toe aan de gunstige melkprijzen, waar veel boeren van geprofiteerd hebben. De vochtige zomer leverde bovendien ruimschoots gras op om de dieren te voederen.

Sinds oktober is de melkproductie echter duidelijk aan het afzwakken. In die maand kwam de opbrengst nog maar een kleine twee procent hoger uit dan vorig jaar. Opnieuw denkt de SSP dat de weersomstandigheden, met nu weer een aanhoudend droge periode, daarbij een belangrijke rol spelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.