Rundveehouderij

Nieuws

Franse bond: weiger melkcontract

Parijs – De Franse boerenbond Confédération paysanne wil dat de melkveehouders de hen door de zuivelbedrijven toegestuurde ontwerpcontracten weigeren. De bond stelt daarbij dat de bedrijven hun rechten te buiten gaan en weigerachtige veehouders nu al proberen te treffen.

In Frankrijk woedt al maanden een felle strijd tussen de zuivelbedrijven en de veehouders over de dit melkjaar verplichte melkcontracten. Heikel punt is onder meer de erkenning van organisaties van producenten ofwel PO’s als onderhandelingspartner.

De Confédération paysanne heeft nu een open brief gestuurd aan de collega-bonden en de al bestaande producentenorganisaties om op die manier mogelijk tot een gemeenschappelijk standpunt te kunnen komen. De bond stelt daarin dat de tot nu toe voorgelegde contracten ’geen zicht op de toekomst bieden, zowel wat prijs als wat te produceren volume betreft.’ Daarom roept de bond op om met ’geloofwaardige alternatieven te komen die de beloning voor de producenten veilig stellen door een evenwicht in de markt te handhaven.’

Of registreer je om te kunnen reageren.