Rundveehouderij

Nieuws 351 x bekeken

Fonterra wil omzet in China verdubbelen

Auckland – Fonterra wil de omzet in China in de komende negen jaar verdubbelen. Dat heeft algemeen directeur Theo Spierings gezegd tijdens zijn eerste trip naar China, aldus persbureau Bloomberg.

Volgens Spierings neemt de vraag met dubbele cijfers toe terwijl de Chinese productie veel langzamer groeit. Fonterra investeert in meer zuivelproductie in China zelf.

De Nieuw-Zeelandse coöperatie werkte in het verleden samen met de Chinese Sanlu Groep, maar dit bedrijf stortte door het melamineschandaal in 2008 in. De voorzitter van de Sanlu Groep, Tian Wenhua, kreeg een gevangenisstraf opgelegd. Ten minste zes kinderen kwamen door de vervuiling met melamine om en 54.000 kinderen werden opgenomen in het ziekenhuis.

Het melamineschandaal leidde ertoe dat veel Chinese consumenten zijn gaan vertrouwen op importzuivel uit Europa, de VS en Japan. Nieuw-Zeeland zag de laatste drie jaar de zuivelexport naar China ook vervijfvoudigen tot 353 miljoen kilo. Spierings zegt in de toekomst meer vanuit Nieuw-Zeeland naar China te willen exporteren, maar ook in te zetten op lokale productie.

Fonterra claimt jaarlijks 90 miljoen kilo melk te produceren in China. Fonterra breidt de productie uit en zal volgens Spierings de hele keten beheersen, om nieuwe schandalen te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.