Rundveehouderij

Nieuws

'Europa blijft belangrijke speler op zuivelmarkt'

De Meern – Europa blijft ook in de toekomst een belangrijke leverancier van zuivel. Dat zegt Siem-jan Schenk, voorzitter van LTO Noord.

”Europa is goed voor een kwart van de melkproductie wereldwijd, en blijft ook in de toekomst een belangrijke speler.” Het is volgens Schenk onmogelijk dat elk deel van de wereld de eigen voedselvoorziening voor zijn rekening gaat nemen.

Hij geeft als voorbeeld China. De bevolking in China groeit te snel in verhouding met de binnenlandse productie. Daarom zal het land ook in de toekomst afhankelijk blijven van import. De EU produceert momenteel 7 procent meer zuivel, dan binnen de EU wordt geconsumeerd. 20 procent van de Nederlandse zuivel wordt buiten de EU afgezet. De afzet binnen de EU groeit nauwelijks meer.

De Nederlandse melkveehouderij overleeft volgens Schenk alleen als gekozen wordt voor een slimme marktstrategie. De concurrentie wat betreft de productie van basisgrondstoffen moet Nederland volgens hem niet aangaan. Nederland moet zich focussen op de productie van zuivelproducten met toegevoegde waarde.

Ook de afschaffing van het quotumsysteem ziet Schenk niet als bedreiging van de Nederlandse melkveehouderij. Nu al wordt volgens hem 85 procent van de melkproductie binnen de EU niet meer belemmerd door quota.

Hoewel voor een land als Nederland gesproken wordt van een productiestijging van 20 tot 25 procent, heeft dat volgens Schenk op Europees niveau maar beperkt gevolgen. ”Ik ben zeker niet somber over de ontwikkelingen van de melkveehouderij in Nederland op de lange termijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.