Rundveehouderij

Nieuws 227 x bekeken

Eenderde voelt niks voor verplichte gezondheidsplannen

Doetinchem – Eenderde van de melkveehouders voelt niks voor het opstellen van het verplichte bedrijfsbehandelplan en en bedrijfsgezondheidsplan. Dat blijkt uit een steekproef via het Lezerspanel van weekblad Boerderij.

Van de 224 melkveehouders die de vragen beantwoordden, geeft krap eenderde aan de hele verplichting maar niks te vinden. Een even groot deel antwoordt beide plannen al samen met de dierenarts te hebben opgesteld. Daarvan zegt een kwart dat men de plannen volop gebruikt, terwijl een op de vijf het nut er niet van inziet.

Van de melkveehouders die nog geen plannen hebben opgesteld, heeft 40 procent wel een afspraak gemaakt met de dierenarts.

Omgerekend naar de totale melkveehouderij, achttienduizend professionele melkveehouders, betekent de uitkomst dat ongeveer zevenduizend veehouders nog een afspraak moeten maken.

Het bedrijfsgezondheidsplan en bedrijfsbehandelplan zijn opgenomen in de kwaliteitssystemen voor melk en zijn vanaf 1 januari verplicht. In combinatie met de invoering van de dierdagdosering moet dit ertoe leiden dat het antibioticagebruik in 2013 de helft is van dat in 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.