Rundveehouderij

Nieuws 193 x bekeken

EP laat verplichte melkcontracten mogelijk vallen

Brussel – Het Europees Parlement ziet mogelijk af van verplichte melkcontracten voor heel Europa. Dit melden Europese zuivelorganisaties op gezag van bronnen bij de Europese Commissie.

Probleem voor het Europarlement is dat er vanuit de Europese Raad (van landbouwministers) sterk verzet is tegen de verplichte contracten. Ook de zuivelindustrie zelf ziet daar niets in.

Omdat de onderhandelingen over het melkpakket in de zogenoemde trialoog (Parlement, Raad en Europese Commissie) moeizaam gaan en verplichte contractering in de hele Europese zuivel mogelijk niet haalbaar is, heeft het Europarlement een terugvaloptie opgesteld.

Die gaat ervan uit dat, als contracten voor heel de EU onhaalbaar zijn, er dan op zijn minst een aanbodregulatie moet kunnen komen voor zuivelproducten met een beschermde geografische indicatie (PGI) of een beschermde geografische aanduiding (PDO).

In de hele EU zijn er inmiddels veel zuivelproducten met een PDO-, of PGI-erkenning. Bijvoorbeeld de inmiddels bekende Gouda en Edam Holland-kazen, waarvan de productie nog officieel van start moet gaan. De idee is dat voor deze producten een soort quotering kan worden gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.