Rundveehouderij

Nieuws 156 x bekeken

EMB doet pleidooi vóór toezicht en tegen speculatie

Hamm – De Europese Commissie moet zorgen voor een duidelijke monitoring en regulering van de zuivelmarkt, anders zal deze markt net zo ontsporen als met de financiële markten is gebeurd.

Dit stelt de European Milk Board (EMB) in een oproep aan de Europese organen in Brussel. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Dutch Dairymen Board (DDB) ondersteunen deze oproep.

Een van de eerste benodigdheden voor een goed werkende zuivelmarkt met eerlijke boereninkomens is de opzet van een monitoringsbureau. Dit moet de productiekosten, de opbrengstprijzen, het aanbod van en de vraag naar zuivel in de EU nauwkeurig in beeld brengen. Dit is van belang voor de beleidsmakers om aan de hand daarvan actie te kunnen nemen, stelt de EMB.

De organisatie wil dat de politiek de melkproductie zodanig reguleert dat vraag en aanbod met elkaar in balans zijn en dat melkveehouders een kostendekkende melkprijs kunnen ontvangen.
Daarnaast wil de EMB dat Brussel actie onderneemt tegen speculatie met voedsel. Dat schaadt volgens de bond boeren en burgers.

Of registreer je om te kunnen reageren.