Rundveehouderij

Nieuws 278 x bekeken

Dip in slacht van melkvee

Zoetermeer - De Nederlandse runderslachterijen hebben in oktober ruim 5.000 runderen minder verwerkt dan in september, blijkt uit gegevens van het Productschap voor Vee en Vlees.

Dat is een terugval van ruim 12 procent, ongebruikelijk in deze tijd van het jaar. In oktober 2010 nam bijvoorbeeld het maandtotaal juist met 8 procent toe. De abrupte terugval is te wijten aan een sterk geremde uitstoot van melkvee. In oktober zijn 4.600 minder melkkoeien naar de slachterij gebracht dan in september. Het waren er zelfs ruim 8.100 minder dan in oktober vorig jaar.

De slacht van melkkoeien was in het eerste halfjaar juist gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Dat gold vooral de relatief jonge categorie melkkoeien van 3,5 tot 5 jaar. De melkveehouders hebben strenger dan in andere jaren geselecteerd, met extra aandacht voor de gezondheidsstatus ten aanzien van paratuberculose en salmonellose. Dat krijgt nu effect. Bovendien is de melkproductie beneden verwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.