Rundveehouderij

Nieuws

Dairy report: wisselingen in Europese melkproductie

Kiel – Verschillende Europese regio’s moeten rekening houden met forse schommelingen in de melkproductie. Dat zegt het International Farm Comparison Network (IFCN) in het jongste Dairy Report.

De melkproductie kan ondermeer onder druk komen in gebieden die geschikt zijn voor de teelt van handelsgewassen, in gebieden met een sterke economische groei, in gebieden waar de melkveehouderij weinig of geen eigen grond bezit voor de voerproductie.

Volgens het IFCN blijkt uit de analyses dat de melkproductie van jaar tot jaar wel met 5 procent of meer kan veranderen. Dat betekent dat in een periode van vijf jaar de productie kan oplopen tot 30 procent meer of juist 30 procent minder melk. Met name in een aantal Europese regio’s moet rekening worden gehouden met die grote aanpassingen in de productie, zegt IFCN.
Die veranderingen eisen grote flexibiliteit van de zuivelfabrieken, maar ook van voerleveranciers die te maken kunnen krijgen met grote verschillen in de vereiste capaciteit.

Volgens het Dairy Report zullen ondernemers kunnen reageren door hun melk te produceren in gebieden waar de kosten lager zijn of door de bestaande bedrijven te ontwikkelen en te innoveren, zodat ze meer concurrerend zijn.

In de eerste zes maanden van 2011 is de productie wereldwijd met drie procent gestegen, zegt het Dairy Report op basis van gegevens die zijn verzameld in 49 zuivellanden. De wereldmarktprijzen zijn sinds november 2009 redelijk stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.