Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Cono verbiedt gebruik tarwegistconcentraat

West-Beemster – Leden van kaascoöperatie Cono mogen geen tarwegistconcentraat (TGC) meer gebruiken als melkveevoer. Dit heeft het bedrijf besloten. Een brief met deze strekking is maandag naar de leden verstuurd.

Directeur Eric Hulst vertelt dat het besluit is omdat werd ontdekt dat het gebruik van TGC tot smaakafwijkingen heeft geleid bij bepaalde soorten kaas van Cono. De eerste signalen bleken ongeveer een jaar geleden. ”We merkten op dat sommige kazen niet meer smaakten zoals we dat gewend waren. Dat gebeurde intern. Het consumentenpanel merkte nog niets op, maar wij zijn heel scherp op ons product en werden gaandeweg bevestigd in onze observaties,” aldus Hulst.

Van toen af ging Cono afpellen. Eerst werd gezocht naar mogelijke oorzaken in de fabriek, daarna naar besmettingen in de melk. Ten slotte werd naar het voer gekeken en werd een link gelegd met het gebruik van TGC in de melkveehouderij, dat nog maar van vrij recente datum is. Afgelopen herfst is besloten om de melk van boeren die TGC gebruiken apart te gaan verwerken en te verpoederen. Effect van deze kanalisatie is dat sinds half oktober geen afwijkingen meer in de kaas worden gevonden. Het lek is dus boven water, constateert Hulst.

Met de leveranciers van TGC is afgesproken dat silo’s van Cono-leden waar het gewraakte product nog in zit, worden leeggehaald. Wat moet gebeuren met voerkuilen die zijn afgedekt met TGC, is nog niet helder. De Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV) gaat samen met de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) onderzoeken wat het precieze effect is van TGC op melk en melkproducten. Dat lijkt tot nog toe niet te zijn gebeurd.

Cono zegt in de kaasmarkt beperkte schade te hebben geleden door de TGC-affaire. De problemen bleken volgens Hulst vooral in bepaalde soorten jonge kaas, niet in oudere kazen en niet in alle jonge kazen. Er zijn partijen kaas teruggenomen, maar volgens de Cono-directeur geen grote hoeveelheden. Hij verwacht ook geen claims van afnemers, omdat de geconstateerde afwijkingen volgens hem niets te maken hadden met productveiligheid of -gezondheid. Handelspartners, zoals de VanderSterre Groep, willen geen commentaar leveren.

Hulst verwacht dat de problemen door de TGC specifiek voor Cono zijn, omdat het er op lijkt dat de TGC vooral reageert met specifieke aroma-zuursels die alleen Cono gebruikt. Tegelijkertijd stelt hij ook dat er aanwijzingen zijn dat de gevoederde TGC nog lijkt na te gisten in de koe, melk en zuivel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ik ben benieuwd hoe RFC gaat reageren. Ik ben in ieder geval blij dat ik me nimmer zo'n silo heb laten aanlullen. Het is misschien wat arrogant, maar voor zoiets was ik als eenvoudig boerke 2 jaar geleden al bang.

Of registreer je om te kunnen reageren.