Rundveehouderij

Nieuws 664 x bekeken

Cono-leden akkoord met nieuwe kaasfabriek

Westbeemster – De leden van zuivelcoöperatie Cono hebben ingestemd met de bouw van een geheel nieuwe kaasmakerij. Met de bouw is 80 miljoen euro gemoeid.

Volgend jaar gaat de eerste paal de grond in. Dat is het jaar dat de polder Beemster vierhonderd jaar bestaat.

Cono Kaasmakers is een coöperatie met vijfhonderd leden-melkveehouders. Ze heeft als belangrijkste merken Beemster Kaas en Oudendijk. Nieuwbouw van de kaasmakerij was nodig om de hoge kwaliteit van het product te behouden en toekomstige groei van de melkaanvoer te kunnen opvangen.

Aan de bouw van de nieuwe kaasfabriek zijn allerlei eisen gesteld. Zo wordt Beemster Kaas nog op traditionele wijze gemaakt, met ambachtelijke elementen. De manier van werken blijft hetzelfde.
Voor de partners in de bouw en techniek betekent dat dat geen standaard kaasmakerij kan worden ontworpen. Ook speelt mee dat De Beemster werelderfgoed is en daardoor de eisen voor nieuwbouw erg hoog liggen. Architect Bastiaan Jongerius uit Amsterdam heeft echter een ontwerp gemaakt dat ook de goedkeuring kon wegdragen van de Unesco in Parijs.

De Cono-leden hebben de afgelopen jaren behoorlijk geld gereserveerd voor de financiering van deze voor de coöperatie historisch hoge investering. De helft wordt zodoende uit eigen middelen betaald. De andere helft wordt gefinancierd bij de Rabobank. De bouw zal anderhalf jaar in beslag nemen. Daarbij worden de meest geavanceerde technieken gebruikt op gebied van energieterugwinning en duurzaamheid.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.