Rundveehouderij

Nieuws 370 x bekeken 5 reacties

Canadezen willen lagere prijzen voor zuivel en kip

Ottawa - Canadese burgers en consumenten beginnen te protesteren tegen de hoge zuivelprijzen in hun land.

Velen van hen willen dat de regering de marktbescherming voor zuivel en kip opheft, zodat ze minder hoeven te betalen voor onder meer consumptiemelk, kaas en kipproducten. Veel Canadezen die dicht bij de grens met de Verenigde Staten wonen, weten dat zuivel over de grens vaak meer dan de helft goedkoper is. Ook grote ondernemingen, zoals het Canadees/Siciliaanse zuivelbedrijf Saputo, hekelen de sterke marktbescherming voor zuivel en kip.

De tegenstanders van de sterke marktbescherming in Canada pleiten er voor dat Canada zich aansluit bij het Trans-Pacific partnership, een vrijhandelsblok, waarin onder meer de Verenigde Staten, Mexico, Japan en Australië en Nieuw-Zeeland zitten. Ook willen ze dat Canada besprekingen met de EU voert om de invoer van meer Europese kaas en kip toe te staan in ruil voor de export van meer Canadees rundvlees.

Nu gelden hele krappe importquota voor onder meer Europese kaas en moet voor kaas die boven dat quotum wordt ingevoerd een importheffing van 200 procent worden betaald. Daardoor kost een kilo kaas in Canada zes tot tien keer zo veel als in de EU.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jochum

  Canadese burgers en consumenten worden in één adem genoemd.

  Hier kan dat niet.
  Het zijn verschillende mensen.
  Hier zegt de burger hoe het voedsel geproduceerd moet worden om daarna als consument in de winkel het goedkoopste te kopen.
  De consument bepaalt....

 • no-profile-image

  Zit daar mischien ook iets aan transportkosten bij????
  (200% maakt het 6-10x zo duur????????????) mis ik iets?

 • no-profile-image

  dairyman

  Hier klopt iets helemaal niet:
  1 keer in de 4 tot 6 maand doet de DFO (Dairy Farmers of Ontario) een "zuivel mandje" vergelijking tussen de US en Canada en guess what? Zit meestal weinig verschil in!!!!!!!

 • no-profile-image

  De melkprodukten zijn in de V.S.gemiddeld de helft goedkoper in de supermarkt dan in Canada.Meermaals met eigen ogen gezien !!!!!

 • no-profile-image

  Melkveehouders in de V.S. : veel sterkte met die lage k..prijzen!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.