Rundveehouderij

Nieuws 175 x bekeken

Bleker verwacht deze winter blauwtongvrije status

Den Haag – Nederland krijgt in januari of februari de blauwtongvrije status toegewezen. Dat verwacht staatssecretaris Henk Bleker (landbouw).

Tijdens een debat in de Tweede Kamer vroeg Janneke Snijder (VVD) donderdag of hiervoor al een aanvraag is gedaan in Brussel. Volgens Bleker is dat niet het geval, maar verloopt een dergelijke procedure doorgaans snel.

Eerder liet een woordvoerder van het landbouwministerie nog weten dat de Nederlandse overheid in ieder geval tot het voorjaar van 2012 zou wachten met het aanvragen van de blauwtongvrije status.

Reden voor uitstel waren de financiële belangen van de kalversector. Jaarlijks importeert Nederland ongeveer 400.000 kalveren uit Duitsland. Deze kalveren moeten op blauwtong getest worden zodra Nederland over de blauwtongvrije status beschikt. Dat brengt de nodige kosten met zich mee.

Duitsland beschikt niet eerder dan komend voorjaar over de blauwtongvrije status. Vee-exporteurs ondervinden nadelige financiële gevolgen van het niet aanvragen van de blauwtongvrije status. Diverse landen die fokvee willen importeren stellen, vanwege de huidige blauwtongstatus van Nederland, extra eisen.

Of registreer je om te kunnen reageren.