Rundveehouderij

Nieuws 267 x bekeken 4 reacties

Bleker: superheffing is verantwoording boer

Den Haag – het is aan de melkveehouders zelf om te bepalen of ze melk willen produceren binnen de grenzen van het toebedeelde quotum of dat ze superheffing betalen over het volume dat eventueel meer wordt geproduceerd.

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in reactie op kamervragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Thieme vroeg onder andere wat de staatssecretaris heeft gedaan om overschrijding van het quotum te voorkomen.

Bleker benadrukt dat de overheid op basis van de melkquotaregelgeving geen invloed kan uitoefenen op het overschrijden van het Nederlandse quotum.

Thieme stelde vragen nadat bekend werd dat Nederlandse melkveehouders dit jaar 39,6 miljoen euro superheffing moeten betalen vanwege overschrijding van het melkquotum. Nederland produceerde 142.000 ton melk meer dan toegestaan. De Nederlandse melkveehouders stonden in hun overschrijding niet alleen: ook in Denemarken, Oostenrijk, Cyprus en Luxemburg werd het quotum overschreden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zo is het. De overheid hoeft zich niet overal mee te bemoeien.

 • no-profile-image

  In 1984 is het quotum ingevoerd, zodoende in 2011 een 27 jaar bestaand volume regeling. Wie meer aflevert dan toegestaan neemt daarmee bewust het risico om over het te veel geleverd te moeten betalen. Het is niet Henk Bleker die te veel melkt maar menig melkveehouder. Als je als melkveehouder liever een boete betaald dan belasting is het je eigen schuld dat het melken geld kost.

 • no-profile-image

  bert de boer

  hoe zou de melkprijs zijn zonder deze teveel geproduceerde melk en wat is er netto van over voor producent en verwerker?

 • no-profile-image

  Als er geen quotum was dan zouden we nu al met verlies melk produceren. Het stomste wat men in gedachte heeft is het quotum afschaffen. Gelukkig is het quotum nog niet afgeschaft. Het is ook nog maar de vraag of dat in 2015 echt gaat gebeuren.Het blijft of er komt iets anders voor in de plaats. Kijk anders naar de varkens en naar de kippen. Armoede troef, dat moeten we toch niet doelbewust willen.

Of registreer je om te kunnen reageren.