Rundveehouderij

Nieuws 319 x bekeken

Bauernverband vreest voor terugkeer naar D-Mark

Berlijn – Een terugkeer naar de D-Mark is voor de Duitse landbouw een buitengewoon slechte zaak. Die waarschuwing geeft het Bauernverband (DBV).

Volgens het DBV zou de waarde van een in ere herstelde eigen Duitse valuta zodanig stijgen dat de export van waren als vlees en kaas volledig stil komt te liggen. DBV-topman Gerd Sonnleitner: ”Voor de Duitse boeren biedt dit geen enkel perspectief.” Het Bauernverband onderstreept daarbij dat de landbouw Europa nodig heeft. ”Ik koop sterk en vertrouw er ook op dat de schok die de EU momenteel doormaakt heilzaam zal zijn en dat de EU daaruit versterkt tevoorschijn komt. Dat is met name ook voor de perspektieven van de agrarische sector van centraal belang.”

Kritiek op de door landbouwcommissaris Ciolos gelanceerde beleidshervormingsplannen heeft het DBV desondanks wel. ”Het is eigenlijk verbazingwekkend hoe weinig Ciolos over de afzetmarkten en de noodzakelijke concurrentiekracht praat. De voorstellen ten aanzien van ’de actieve boer’, ’greening’, het premieplafond en de regeling voor kleine ondernemers ondergraven het concurrentievermogen en brengen aanzienlijk meer bureaucratie voor onze bedrijven met zich mee,” aldus Sonntleitner, die op het ogenblik tevens voorzitter is de Europese boerenfederatie Copa is.

Of registreer je om te kunnen reageren.