Rundveehouderij

Nieuws 241 x bekeken

BSE-controle Polen zwak en onvolledig

Brussel – De naleving van de BSE-regelgeving in Polen is nog steeds gebrekkig. Dit constateert een missie van het Europese bureau voor voedsel en veterinaire zaken (FVO) naar aanleiding van een werkbezoek aan het land.

De officiële regelgeving in Polen is wel in orde, constateert het bureau. Ook het aantal inspecties is voldoende. Wat echter wordt gemist, is een kwalitatief deugdelijk toezicht. Zo wordt door de Poolse controleurs weinig doorgerechercheerd, zijn databases traag en gebrekkig en is tussen de 16 en 24 procent van de runderen niet te identificeren. Slachterijen zeggen geen runderen te accepteren zonder dierpaspoort en deugdelijke oormerken, maar als de gegevens van de oormerken en de runderpaspoorten niet met elkaar overeenkomen (wat regelmatig gebeurt) wordt toch geslacht.

Ook is het toezicht op runderen die via de noodslachterij worden afgevoerd op zijn minst gebrekkig. Wordt op een boerderij BSE vastgesteld, dan wordt doorgaans maar een zeer beperkte cohort geruimd en wordt de mogelijke herkomst van de BSE-besmetting nauwelijks nagetrokken. De controles op mogelijke kruisbesmetting door gebruik van diermeel is volgens het FVO ook gebrekkig.

Of registreer je om te kunnen reageren.