Rundveehouderij

Nieuws

Amalthea ziet omzet meer dan halveren

Rijen – Geitenkaasproducent Amalthea Van Dijk heeft de geldomzet over 2010 meer dan zien halveren. Dit blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf.

Over 2009 werd nog een omzet gerapporteerd van ruim 8 miljoen euro, over 2010 daalde die tot 3,9 miljoen euro.

Het bedrijf maakte formeel gezien over geen van beide jaren winst. Wel rapporteerde coöperatie Amalthea over 2010 een positief resultaat van bijna 250.000 euro. Dit werd teruggestopt in Amalthea Van Dijk.

In 2009 raakte de geitenkaasproducent in financiële problemen door een stagnerende afzet en moesten grote voorraden product worden afgewaardeerd. In de loop van 2010 ging het weer bergopwaarts met Amalthea Van Dijk, door een reorganisatie en het overdoen van de kaasverkoop aan handelsbedrijf Zeijerveld. Van NCB Participaties ontving het een achtergestelde lening van ongeveer 1,5 miljoen euro. Daarnaast kreeg het de beschikking over een rekening-courantfaciliteit van 2,5 miljoen euro.

Door alle genomen maatregelen steeg de kasstroom uit bedrijfsactiviteiten van 1,5 miljoen negatief naar 6,5 miljoen positief. Ondertussen moest het bedrijf flinke bedragen terugbetalen aan financiers. De leden/leveranciers van Amalthea moesten ook een stevige bijdrage leveren aan de reorganisatie. Ook dit jaar nog ontvangen ze een gemiddeld lagere prijs dan andere geitenhouders voor hun geleverde melk.

De geitenmelkprijzen lijken de laatste tijd in de lift te zitten. Verwerkers vrezen in 2012 een nog verdere stijging van de melkprijs. Geitenhouders willen hiermee de hoge voerkosten compenseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.