Rundveehouderij

Nieuws

Zorg Luxemburg over lagere superheffing

Luxemburg – Een voorstel voor geleidelijke verlaging van de superheffing, dat in Brussel wordt besproken in het kader van het Europese Melk-pakket, veroorzaakt aanzienlijke zorgen onder met name kleine melkveehouders in landen met een zwakke zuivelsector.

Dit zei Europees parlementslid Astrid Lulling op de jaarvergadering van de Europese zuivelindustrie (EDA).

Volgens haar staat het voorstel gelijk aan het geleidelijk afschaffen van de superheffing, maar dan al ruim voor 2015. Dit zal in het voordeel van de grote melkveehouders in concurrerende regio’s werken, bijvoorbeeld in Nederland en Denemarken. Het is echter niet in het belang van de kleine en middelgrote melkveehouders in landen, zoals Luxemburg, waar de melkveehouderij niet heel erg sterk staat.

Lulling is niet alleen bezorg over het verdwijnen van melkveebedrijven zelf, maar vreest dat met hen ook de zorg voor platteland en landschap verdwijnt.

Het voorstel voor geleidelijke afschaffing van de superheffing is een van de vele wijzigingsvoorstellen op het zuivelplan van Europarlementariër James Nicholson en is onderwerp van gesprek tussen Europarlement, EU-Raad en Europese Commissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.