Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

'Weidegang vlaggenschip van duurzaamheidsaanpak’

Amersfoort – De Nederlandse markt voor weidemelk is komende jaren niet groot genoeg om de weidemelkpremie, van maximaal 45 miljoen euro van het bedrijfsresultaat, terug te verdienen.

Dat zegt Piet Boer, vicevoorzitter van het coöperatiebestuur FrieslandCampina. Duidelijk is dat weidegang ook in het buitenland terugverdiend moet worden. “Weidegang is onderdeel van de kracht van onze marktpositie”, aldus bestuursvoorzitter Cees Wantenaar.

Boer noemt weidegang het vlaggenschip van de nieuwe duurzaamheidsaanpak van FrieslandCampina. Het nieuwe duurzaamheidsbeleid, Foqus planet, treedt op 1 januari 2012 in werking. Met het huidige percentage weidegang zou FrieslandCampina volgens Boer 33 miljoen euro van het bedrijfsresultaat nodig hebben voor het uitkeren van weidepremie van 50 eurocent per 100 kilo weidemelk. Doelstelling van de onderneming is om de weidepremie zoveel mogelijk in de markt terug te verdienen. Het is volgens FrieslandCampina echter niet terug te rekenen hoeveel winst de verkoop van weidemelk extra oplevert. Daarvoor zijn de contracten die worden afgesloten te groot.

Naast de weidepremie (50 eurocent per 100 kilo) die uit de winst wordt betaald, keert FrieslandCampina ook een uitkering uit voor deelweiden. Het gaat om 12,5 eurocent per 100 kilo. Het bedrag dat hiervoor nodig is wordt ingehouden op het melkgeld van de leden. “We willen dit regelen binnen de coöperatie”, aldus Boer. Voor een melkveebedrijf dat jaarlijks 600.000 kilo melk levert, zou dit neerkomen op een inhouding van 180 euro per jaar.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wil men een goede weidegang toepassen wat voor de koe en het milieu goed is, komt men bedrogen uit! Dit op en enkeling na. In die grote open stallen met een zacht en schoon ligbed en veel loopruimte, kan een koe het zich niet beter wensen. De meeste mensen op de wereld hebben het veel slechter dan de koeien in die grote stallen! Waar zeurt men over? Zorg maar eerst dat er voor de melk een kostprijsdekkende prijs voor de boer betaald wordt! Dan weet je zeker dat er nu en in de toekomst nog melk tegen een betaalbare prijs te koop is! Zorg dat de melk goed en gezond is, dan is de consument te vreden! Maar laat je niet leiden door al die randfiguren die de sewctor alleen maar schade toe willen brengen. Ze gooien altijd met imago, maar als je er niets mee verdient heb je er ook niets aan! Je wordt belogen en belazert waar je bijstaat.Er is niet voor niets een crisis, er is op verkeerde manieren met geld gesmeten. Maar voedsel moet goed zijn en mag niet duur zijn!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.