Rundveehouderij

Nieuws 314 x bekeken

Vruchtbaarheid melkkoe na 20 jaar verbeterd

Arnhem – Met een gemiddelde tussenkalftijd van 417 dagen scoren de Nederlandse koeien een dag beter dan het gemiddelde van 2010. Daarmee is voor het eerst in 20 jaar de trend van verminderde vruchtbaarheid doorbroken.

Sinds 1992 steeg deze elk jaar tot een gemiddelde tussenkalftijd (tkt) van 418 dagen in 2010. Dat blijkt uit de jaarstatistieken van CRV.

Het gaat volgens een woordvoerder van de fokkerijorganisatie welliswaar maar om een dag, maar gezien de lange periode waarin de tkt alleen maar toenam, om een belangrijke trendbreuk.
Hoewel de vruchtbaarheid van de Nederlandse melkkoeien licht is verbeterd, is de levensduur opnieuw gedaald. De productieve levensduur daalde met twintig dagen naar 1.264. De totale levensduur daalde met 21 dagen naar 2.093.

De gemiddelde levensproductie blijft, ondanks een lichte daling ten opzichte van 2010, met 30.318 kilo (met 4,36 procent vet en 3,51 procent eiwit) voor het vierde jaar op rij boven de grens van 30.000 kilo.

Volgens de woordvoerder is in de afgelopen periode het fokdoel van CRV aangepast aan het verbeteren van de levensduur, maar is het nog te vroeg voor resultaat. Er is volgens de fokkerijorganisatie steeds meer aandacht voor een betere uiergezondheid en vruchtbaarheid. Veehouders kiezen steeds meer voor stieren die goed scoren wat betreft duurzaamheid.

Melkveehouders in Nederland slaagden er afgelopen seizoen opnieuw in om hun economisch resultaat (ejr) te verbeteren. Het ejr, een maat voor de economische waarde van de geproduceerde melk op basis van de waarde van melk, vet en eiwit, stijgt van 2119 naar 2141. Deze lichte stijging is voornamelijk te verklaren door een stijging in de melkproductie en in de gehalten. De gemiddelde productie per koe bedraagt nu 8387 kilo melk met 4,4 procent vet en 3,54 procent eiwit.

Het bedrijf van de familie Schiphouwer uit Benneveld staat met een ejr van 3194 bovenaan in de top 25 mpr-bedrijven. Het bedrijf wordt gevolgd door de melkveebedrijven van de familie Wijnveen uit Winterswijk Woold (3045) en de familie Navis (3032) uit Harreveld.

Of registreer je om te kunnen reageren.