Rundveehouderij

Nieuws

Voorstel treft onderzoek en promotie van zuivel

Zoetermeer – De afslanking van de productschapstaken, zoals het kabinet voorstelt, dreigt in de zuivel vooral de onderzoeksfinanciering en de generieke promotie te raken.

Dit bevestigen zegslieden in de zuivelsector. Het parlement moet nog een besluit nemen over de voorstellen. Er kan dus nog veel worden bijgesteld, maar duidelijk is dat het kabinet minder en kleinere productschappen wil. De medebewindstaken en taken op gebied van diergezondheid wil het echter bij publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties (PBO’s) laten.

Dat zou betekenen dat het Productschap Zuivel (PZ) niet veel meer hoeft in te krimpen. Het takenpakket van het schap is al vrij bescheiden. Het is echter ook een draaischijf bij de financiering en aansturing van allerlei zuivel- en melkveehouderijonderzoek.

Ook financiert het collectieve/generieke promotie van zuivel. Direct gaat het om een kleine 10 miljoen euro per jaar, indirect om een veelvoud van dit bedrag.

Het kabinetsstandpunt betekent dat hiervoor geen geld meer mag worden geheven. Dat zou de melkveehouderij en zuivel voor een lastig probleem plaatsen, want alternatieve en even effectieve wijzes van geldwerving zijn niet zo maar voorhanden.

LTO Nederland en ook de zuivelindustrie hebben een veel minder groot ’bereik’. Mensen en bedrijven kunnen zich ook veel gemakkelijker onttrekken aan het betalen van bijdrages. Daarom is het de inzet van de melkveehouderij en zuivelsector om, samen met andere delen van de land- en tuinbouw (die kampen met identieke problemen) te proberen de scherpe kantjes van het kabinetsvoorstel af te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.