Rundveehouderij

Nieuws

Uitstel voor certificaten rundveestallen

Den Haag – Rundveehouders die nog niet in aanmerking komen voor een stalcertificaat vanwege problemen met de veiligheid van de vereiste stalschermen, krijgen uitstel. Dat meldt Agentschap NL.

De Arbeidsinspectie heeft het verkopen en leveren van stalgordijnen die niet zijn afgeschermd of beveiligd tegen beknelling verboden. Aanleiding zijn twee dodelijke ongelukken waarbij jonge kinderen bekneld raakten bij de plek waar het scherm wordt opgerold.

Genoemde maatregel kan consequenties hebben voor het behalen van het stalcertificaat Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Zolang niet wordt voldaan aan de nieuwe eisen die de Arbeidsinspectie heeft gesteld, kan het stalcertificaat niet worden behaald.

Agentschap NL publiceert op haar website termijnafspraken die met fabrikanten worden gemaakt. Na het verlopen van de termijn voor de fabrikant heeft de ondernemer drie maanden de tijd om het stalcertificaat te behalen.

Tijdens de fysieke controle van de certificerende instelling moet de ondernemer een verklaring van de fabrikant kunnen overleggen waaruit blijkt dat het gordijn kan functioneren op een wijze die voldoet aan de laatste veiligheidseisen. Zolang termijnafspraken met de Arbeidsinspectie niet zijn gemaakt, bekijkt Agentschap NL per geval of er uitstel verleend kan worden om gebruik te kunnen blijven maken van de fiscale aftrekregelingen, MIA en Vamil.

Of registreer je om te kunnen reageren.