Rundveehouderij

Nieuws

Quotumlease in september groter dan kopen

Zoetermeer – In vergelijking met de beide voorgaande melkseizoenen is de handel in koopmelk wat minder geweest in september.

De (ruim) 11,6 miljoen kilo die van eigenaar wisselden zonder dat ook de grond werd verkocht is ruim 30 procent minder dan vorig jaar september. Dat blijkt uit de jongste gegevens betreffende de aanvragen voor quotumtransacties van het Productschap Zuivel.

Ten opzichte van augustus is de koopmelk handel eigenlijk nauwelijks gewijzigd. Alleen de gemiddelde hoeveelheid per transactie nam een fractie af, van 49.000 kilo naar 47.000 kilo (in september 2010 was het 43.000 kilo). Bij de vijf geboekte koopmelk transacties mét grond was het gemiddelde van de verhandelde hoeveelheid 796.000 kilo.

De groeiende belangstelling voor quotumlease blijkt uit de in september gehuurde hoeveelheid van 16,9 miljoen kilo. Dat is een stuk meer dan de hoeveelheid koopmelk die van de hand ging. Vorig jaar was september ook een echte leasemaand, met 17 miljoen kilo in de transacties. De verkrijgbaarheid is in deze fase van het seizoen maar matig, mede vanwege het huidige prijsniveau. Toch beliep de gemiddelde hoeveelheid leasemelk per transactie in september 41.000 kilo. Dat was in augustus 42.000 kilo. In september en augustus vorig jaar kwam er met 38.000 kilo respectievelijk 39.000 kilo per transactie nog minder in de boeken.

In het lopende melkseizoen is nu 54,7 miljoen kilo quotum geleased en (vanaf april gerekend) 65,8 miljoen kilo gekocht. In de ’voorverkoop’ voor 1 april is 27,7 miljoen kilo gekocht. Ten opzichte van het vorige seizoen ligt qua volume het kopen 7 procent achter en leasen 12 procent voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.