Rundveehouderij

Nieuws 179 x bekeken 1 reactie

PZ wil ook reserves in DGF gaan afbouwen

Zoetermeer – Het Productschap Zuivel (PZ) wil volgend jaar verder gaan met het afbouwen van de reserves. Ook wil het minder geld aanhouden in het Diergezondheidsfonds (DGF). Dit blijkt uit de voorgestelde begroting voor 2012. Het bestuur van het schap zal zich volgende week uitspreken over de plannen.

Momenteel heeft het PZ nog bijna 45 miljoen euro in kas voor het DGF. Volgend jaar wil het 3,5 miljoen euro interen op deze gelden. In 2013 en 2014 wil het deze actie voortzetten.

De gewone reserves wil het met bijna 3 miljoen euro beperken van 12,8 naar 10 miljoen euro. Dit doet het schap de laatste jaren door minder geld te heffen bij boeren en industrie dan benodigd is voor de geraamde uitgaven. Zo geeft het dit jaar ruim 22,2 miljoen euro uit, terwijl de inkomsten uit heffingen op 19,3 miljoen euro zullen bedragen. Volgend jaar wil het schap 18,6 miljoen euro aan heffingen binnenhalen, terwijl het uitgaven raam ter hoogte van 21,6 miljoen euro. Daar bovenop komt nog een uitgave van 3,5 miljoen euro uit het DGF. Daarvan wordt BSE-onderzoek gedaan en worden koeien gecontroleerd op onder meer brucellose en runder-tbc. Ook de dierziektemonitoring wordt er uit gefinancierd.

De heffingen voor de melkveehouderij worden niet aangepast. Voor een navolgend jaar zou dat heel goed kunnen, omdat er dan mogelijk meer helderheid komt over de vraag welke taken de schappen mogen blijven bekostigen en welke niet.

De verwachting is dat heffingen voor promotionele doelen niet meer zullen worden toegestaan. Ook allerlei praktijkonderzoek dreigt onder druk komen te staan.

Eén reactie

  • no-profile-image

    darqmzhxs

    aAe8a8 ijhscsynhsjn, [url=http://vhdsvdeulwbi.com/]vhdsvdeulwbi[/url], [link=http://eynjupsnvhxo.com/]eynjupsnvhxo[/link], http://agjbirljqxxh.com/

Of registreer je om te kunnen reageren.