Rundveehouderij

Nieuws 234 x bekeken 2 reacties

NMV: bemestingsnormen kunnen ruimer

Ingen – De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) pleit voor ruimere bemestingsnormen en een hogere derogatie. De vakbond is blij met de Kamervragen die de SGP heeft gesteld naar aanleiding van de onderzoeksrapporten van Plant Research International.

Nadat dit tweejarig onderzoek in opdracht van het landbouwministerie in 2007 en 2008 is uitgevoerd, is het volgens de NMV om onduidelijke redenen onder in de la beland. De NMV zou meerdere malen hebben verzocht genoemde rapporten te mogen gebruiken.

De NMV vindt het van het grootste belang dat de uitkomsten van dit praktijkonderzoek, waarbij gewasopbrengsten gewogen en geanalyseerd zijn bij de onderhandelingen voor het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn, worden meegenomen. De beschikbare gegevens die tot nu toe gebruikt zijn, komen volgens de NMV voornamelijk van modelstudies en balansberekeningen waarbij uitgegaan wordt dat de praktijk de theorie volgt. Deze zouden vaak een borging met een gewogen onderzoeksresultaat missen.

De belangrijkste conclusies die volgens de NMV op basis van genoemde onderzoeken getrokken kunnen worden, zijn dat met de huidige bemestingsnormen op grasland, op zowel droge als natte zandgrond, onder de onttrekking van het gewas bemest wordt en dat het voor de benutting van zowel stikstof als fosfaat niet uitmaakt of dierlijke mest of kunstmest gebruikt wordt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Het is nog steeds onbegrijpelijk waarom we het simpele rechtvaardige Minas systeem niet konden behouden. Ja waarom zal men het gemakkelijk doen als het moeilijk kan.

  • no-profile-image

    Beste Alco, waarom denk je dat LNV met spoed van deze wet af moest? Denk nu eens even goed na!

Of registreer je om te kunnen reageren.