Rundveehouderij

Nieuws 294 x bekeken

Minder broeikasgas door ander rantsoen mogelijk

Wageningen – Aanpassing van het rantsoen bij runderen kan de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningse promovendus Sander van Zijderveld, die volgende week vrijdag promoveert.

Onderzoek naar verminderde uitstoot van broeikasgassen door de veehouderij wordt onder meer gedaan om de bijdrage vanuit de landbouw aan de klimaatverandering te beperken. De uitstoot door de veehouderij is een politiek gevoelig onderwerp.

Van Zijderveld heeft gekeken naar verschillende producten, waarvan bij laboratoriumproeven was gebleken dat ze een bijdrage zouden kunnen leveren aan de vermindering van de uitstoot van met name methaan bij koeien. Bij zijn onderzoek bleek al snel dat laboratoriumonderzoek andere resultaten oplevert dan wanneer dezelfde ingrediënten worden toegepast in de koe. Hij ontzenuwde onder meer het idee dat knoflook zou kunnen helpen als middel om de methaanuitstoot bij herkauwers te verminderen.

Van Zijderveld heeft aangetoond dat een mengsel van laurinezuur, myristinezuur (twee bestanddelen van kokosolie), lijnzaadolie en fumaarzuur de methaanproductie bij melkgevende koeien met 10 procent verlaagt. Het dieet had echter ook een negatieve invloed op de vet- en eiwitgehalten in de melk.

Van Zijderveld zegt in zijn onderzoek dat bij het onderzoek naar de uitstoot van broeikasgassen door herkauwers één element vaak uit het oog wordt verloren. Koeien zetten voor de mens niet verteerbare gewassen (zoals gras) om in de voor de mens verteerbare producten melk en vlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.