Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Melkprijsgarantie van DTO

Lelystad – Nederlandse melkveehouders krijgen de mogelijkheid om hun melkprijs voor langere tijd vast te zetten. Dat meldt het nieuwe bedrijf Dairy Trading Online (DTO), een joint venture van DCA Groep en Steegro.

DTO introduceert hiervoor het Melkprijs Garantiecertificaat. Met dit certificaat kunnen melkveehouders de melkprijs voor een bepaalde periode vastzetten. Het certificaat is een zelfstandig financieel product dat los staat van de afnemer van de melk.

Via een certificaat maakt een melkveehouder de afspraak met DTO om gedurende een bepaalde periode de melkprijsverschillen te verrekenen tussen een geïndexeerde, variabele melkprijs (de garantieprijs van FrieslandCampina) en een vaste melkprijs. Dit verschil wordt elke maand verrekend gedurende de looptijd van het Melkprijs Garantiecertificaat (maximaal een jaar). Eén certificaat heeft een volume van 50.000 kilo melk. DTO dekt haar risico af door contracten te sluiten met verwerkers van melk. Daar houdt DTO  een bepaald bedrag aan over. Volgens directeur Edwin Burgers gaat het om een kleine marge. "We moeten het uiteindelijk hebben van grote volumes."

FrieslandCampina laat weten dat het aan haar leden zelf is of zij gebruik maken van de certificaten. "We zien onze garantieprijs eigenlijk al als een risico-afdekking gezien het karakter van ons bedrijf. Melkveehouders moeten zorgvuldig afwegen of zij van dit product gebruik willen maken, en niet vergeten dat het afdekken van risico’s een prijs heeft."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Als je 30 jaar boert kun je in totaliteit maar 30 keer je product afleveren als je akkerbouwproducten zoals aardappelen levert. Heb je dan een beetje pech dan kun je gemakkelijk ver onder de gemiddelde prijs zitten. Hiervoor indekken is een mogelijkheid. Lever je het hele jaar door melk, en dat jarenlang zul je altijd op de gemiddelde prijs zitten. Dan is het afdekken van prijsrisico middels termijnmarkt, want dat is het, pure speculatie. De gemiddelde veehouder zal met dit afdekken op de gemiddelde prijs uitkomen. Wat rest zijn de kosten. Vertel mij nu eens het voordeel voor de veehouder. De enige die hier wat aan heeft is de makelaar. Ik weet niet wat bij melk de kosten zijn maar bij varkens waren ze erg hoog.
  Men moet zich goed realizeren dat het dit soort "producten" zijn (derivaten) waar de hele financiele wereld (bijna) aan kapot is gegaan.

 • no-profile-image

  De man van Friesland heeft gelijk: de coöperatieve aard en schaalgrootte biedt reeds een zekere bescherming voor al teveel risico's. Een tussenpersoon zal uiteindelijk marge kosten. En wat als de DTO haar verplichtingen niet na kan (wil?) komen? Welke 'garantie' heeft de individuele melkveehouder dan nog? Ik heb reeds melkmakelaars ten onder zien gaan (niet in NL natuurlijk); dit is zeker niet ondenkbaar. In een ongereguleerde markt kan er ook een overschot zijn en op dat moment kunnen melkmakelaars hun melk niet meer kwijt. Verwerkers denken immers eerst aan hun eigen leveranciers. Mensen pas maar op, wat te mooi lijkt om waar te zijn is het in de regel ook!

 • no-profile-image

  Koos Grubbe

  Grappig Willem van den Akker dat u de vergelijking maakt met de varkens. Deze sector is door het uitblijven van goed gestructureerde productenop sterven na door, leve VION!

 • no-profile-image

  Wat een simpele naieve reacties.

  Een akkerbouwer die vroeg in het seizoen contracten graan verkocht heeft, heeft een hogere prijs dan een Poelprijs kan worden.

  Dat is ondernemen en je afzet kennen.

  Als de koeienboer alleen in de stal om zijn 200 koeien te melken, moet hij er niet aan beginnen!

 • no-profile-image

  Niet aan beginnen !
  Vooral als je aan een cooperatie levert want de winst die je
  "eventueel" aan de termijn markt zou behalen gaat natuurlijk ten kosten van het resultaat van de cooperatie dus minder nabetaling ,je schiet jezelf in je voet !
  En er blijft natuurlijk ook wat aan de strijkstok van de bemiddelaars hangen
  Maar vooral in slechte tijden heb je bij de cooperatie nog zekerheid dat de melk geleverd kan worden .

  Mijn stelling is "als je aan de termijn markt mee wilt doen moet je het lidmaatschap van de cooperatie opzeggen"

 • no-profile-image

  Hoeveel geld heeft men in kas om garanties te geven ?

 • no-profile-image

  Welke zekerheid bied DTO ? Voor wat voor tijd? Is dan de melkafname daaarna ook zeker? Of .......................Nog te veel vragen waardoor het maar weer eens duidelijk wordt dat termijnmarkt voor zuivel op basis van melkleveren nog steeds te grillig en onvoorspelbaar is en daardoor niet van de grond te krijgen.

 • no-profile-image

  Twan

  Heb gezien de onderstaande reactie niet het idee dat men het begrijpt. Dus gewoon blijven melke jongens en afwachten wat die goede oude coop je betaald.

 • no-profile-image

  Dus Twan, jij bent het met mij eens?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.