Rundveehouderij

Nieuws 579 x bekeken 7 reacties

'Melkprijs gaat ver onder 32 cent'

Marum – De melkprijs gaat de komende jaren ver onder het niveau van 32 cent zakken dat de Rabobank ziet als gemiddelde waar de melkveehouderij mee moet rekenen.

Dit zei voorzitter Sieta van Keimpema van de Dutch Dairymen Board (DDB) op een bijeenkomst van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) in Marum.

Van Keimpema ziet haar vermoeden en vrees bevestigd in de te verwachten grootscheepse uitbreiding van de melkproductie in Europa.

Alleen in Nederland hangt al 3 miljard kilo melkproductie boven de markt in de vorm van al gebouwde, maar nog halflege stallen, zei Van Keimpema met verwijzing naar een inventarisatie van de Rabobank. Daarnaast zijn er nog allerlei andere Europese lidstaten met een grote melkveehouderij, waar de productie flink zal stijgen, aldus de DDB-voorzitter. Ze denkt aan Duitsland, Frankrijk, Ierland en Denemarken.

Van Keimpema meent dat de EU daarom maatregelen moet nemen om te voorkomen dat deze verwachte uitbreiding van de melkproductie plaatsvindt, en dat de melkprijzen hard gaan dalen. Zonder ingrijpende maatregelen is een sterke prijsdaling onontkoombaar, stelt ze met verwijzing naar de lage gemiddelde EU-melkprijs in de voorbije decennia.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nou en? Laat ze naar de klote lopen.

 • no-profile-image

  AK

  Deze ondernemers hebben bewust gekozen voor een uitbreiding met kennis van de mogelijke scenario's en ervaringen uit andere sectoren. Het is een risico, dat je als ondernemer wel of niet kunt nemen.

 • no-profile-image

  lohuis MJ

  Het is maar zeer de vraag of iedereen als een bezetene gaat melken, er zijn veel factoren die mee spelen , ARBEID, mestbeleid, ruwvoer positie, en last but not hetlaatste, wat leverd die extra melk per saldo op. Het gaat totaal anders lopen dan wat wij kunnen vermoeden, we kunnen hier de lijnen uut het verleden niet doortrekken richting toekomst. ajuus!!!!!

 • no-profile-image

  Met pijn en moeite kan men dit jaar het quotum vol krijgen. En als velen verplicht de mest moeten verwerken stoppen er nog een heleboel vroegtijdig!!! Rabo hou eens op met inventariseren en voorspellen. Ga alleen ouderwets bankieren en laat de boeren hun eigen beslissingen nemen. Probeer niet steeds op hun stoel te gaan zitten!!!!

 • no-profile-image

  Ik moet nog zien dat de Nederlandse melkproductie met 3 miljard kg toe gaat nemen. De (ruw)voer productie en mestruimte bieden die mogelijkheid nu niet. Dan moet er meer veranderen dan alleen afschaffen van het melkquotum. Die halflege nieuwbouwstallen zullen echt wel volkomen, maar dan zullen wel oude vaak kleinere en versleten stallen in onbruik geraken.

 • no-profile-image

  Pieter Slingerland,

  Zo is het M J lohuis, de toekomst is niet meer berekenbaar!!!...

 • no-profile-image

  Teus, even ter info, het is geen voorspelling van de rabo maar van Sieta

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.