Rundveehouderij

Nieuws 171 x bekeken

Meeste fabrieken Fonterra weer in productie

Auckland – Zuivelconcern Fonterra heeft een deel van zijn fabrieken op het Noordereiland weer in productie. Eerder deze week legde het concern noodgedwongen vijftien zuivelfabrieken stil vanwege een gaslek. De zuivelfabrieken in Maungaturo, Te Rapa en Morrinsville blijven nog gesloten.

Fonterra adviseert een deel van zijn leden om de melk weg te laten lopen. Ook sluit de onderneming niet uit dat opnieuw locaties worden gesloten.

Het gaslek in een hoofd-gasleiding op het Nieuw-Zeelandse Noordereiland heeft tot grote problemen geleid voor de zuivelindustrie. Ook het maatschappelijke leven is ernstig in de war gestuurd.

Door het lek moest de gastoevoer naar het noordelijke deel van het Noordereiland worden stilgelegd waardoor vijftien zuivelfabrieken moesten worden stilgelegd. Ook concurrent Tatua en tal van andere bedrijven kregen te maken met onderbrekingen in de energievoorziening.

Melkveehouders hebben zeker 50 miljoen kilo melk moeten dumpen, terwijl nog veel meer zuivel als verloren moet worden beschouwd. Dit leidt volgens Fonterra tot een schadepost van minstens 20 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars (11,5 miljoen euro) per dag.

De oorzaak van de leidingbreuk is nog niet bekend. Er wordt druk gewerkt aan het herstel, maar de leiding kan nog niet weer in gebruik worden genomen. Via een kleine back-upleiding is een soort noodvoorziening opgezet, maar dat is bij lange na niet voldoende om aan de energievraag te voldoen.

De breuk kon nauwelijks op een slechter moment komen voor de Nieuw-Zeelandse zuivel. De melkveehouderij zit volop in de voorjaarspiek. Dit is het moment dat de sector moet verwerken en exporteren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.