Rundveehouderij

Nieuws 311 x bekeken

LEI: saldo melkveehouderij daalt naar langjarig gemiddelde

Den Haag – Het saldo van melkveebedrijven is tot en met september 2011 gedaald naar het langjarig gemiddelde. Dat blijkt uit de barometer melkvee van landbouweconomisch instituut LEI.

De daling van het saldo is veroorzaakt door een lagere melkproductie, maar ook de melkprijs was lager dan in augustus. Een lichtpunt was de lichte afname van de voerkosten. Het saldo lag in augustus en september 2011 voor het eerst onder dat van het voorgaande jaar.

Het saldo ligt in 2011 3.000 euro onder topjaar 2008. Het cumulatieve saldo tot en met september 2011 ligt 16.000 euro boven het langjarig gemiddelde.

De melkprijs was volgens het LEI in 2008 € 38,50 euro per 100 kilo melk. De melkprijs in 2011 is iets hoger maar de melkproductie is lager en de kosten zijn hoger. De lagere melkproductie is volgens het LEI opvallend, want ook in 2011 is het melkquotum met 1 procent verruimd. Het hogere cumulatieve saldo zal volgens de onderzoekers niet één op één leiden tot een hoger inkomen, omdat de vaste kosten jaarlijks toenemen.

De prijzen van melk en krachtvoer groeiden tot en met augustus 2011 licht naar elkaar toe. Zowel de melkprijzen als de voerprijzen zijn nog aanzienlijk hoger dan het langjarig gemiddelde. De prijs van de nuchtere kalveren is gedaald en ligt op het niveau van het langjarig gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.