Rundveehouderij

Nieuws 182 x bekeken

Kosten vergroening hoogst in Nederland

Brussel/Den Haag - De vergroening van het Europese landbouwbeleid na 2013 kost de Nederlandse en Sloveense veehouders het meest van heel Europa. Ook voor de Belgen en Ieren pakt het duur uit.

Dit blijkt uit een gevolgstudie van de Europese Commissie naar aanleiding van de vorige week gepresenteerde hervormingsvoorstelllen van landbouwcommissaris Dacian Ciolos.

Het niet meer scheuren van grasland, het telen van drie gewassen in de akkerbouwmatige teelt van een melkveebedrijf en het aanhouden van 7 procent natuurbraak kost de Nederlandse veehouder 160 euro per hectare, zo wordt berekend. In Slovenië zijn de kosten vergelijkbaar. In Ierland bedragen de kosten 120 euro en in België benaderen ze dat niveau. De gemiddelde kosten in de hele EU bedragen echter 40 euro per hectare. In Letland zijn de kosten met ongeveer 10 euro per hectare het laagst.

Nederland wil proberen die vergroeningskosten omlaag te krijgen. Dat zal waarschijnlijk deels lukken, maar een beperking tot het Europese gemiddelde zal lastig worden, meent waarnemend voorzitter Cees Romijn van de LTO vakgroep melkveehouderij. In Nederland is grond immers ook veel duurder dan bijvoorbeeld in Oost-Europa. LTO hoopt ook dat er geen totaalverbod op het vernieuwen van grasland komt, maar dat er ruimte overblijft voor reguliere vernieuwing. Het telen van drie gewassen op akkerbouwmatig beteelde gronden ziet hij als geen heel groot probleem.

Naast mais en gras worden nu al vaak gewassen als aardappelen geteeld op gronden die in bezit zijn van melkveehouders, stelt hij vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.