Rundveehouderij

Nieuws 192 x bekeken

Ieren draaien melkproductie terug

Dublin – De melkproductie in Ierland ligt momenteel 10 tot 15 procent onder het niveau van vorig jaar.

Melkveehouders draaien de productie terug na waarschuwingen van het ministerie van landbouw dat Ierland in het lopende melkjaar al bijna 2,5 procent over het nationale quotum heen zit. In het vorige melkjaar wist Ierland maar net een superheffing te ontlopen.

De Ierse melkproductie stond in het lopende melkjaar tot eind september op 3,908 miljard liter ofwel 242 miljoen liter of 6,6 procent meer dan een jaar eerder. In september liep dat echter al terug tot een toename van net 2 procent, terwijl de trend in oktober omgekeerd lijkt te zijn. Dat kan voor een deel ook komen door het slechte weer waardoor het ophalen van de melk in sommige delen van het land ernstig bemoeilijkt wordt.

Volgens het vakblad Irish Farmers Journal hebben al bijna 900 Ierse melkveehouders, ofwel 5 procent van het totaal, hun quotum voor dit melkjaar volgemolken. Grote melkverwerkers als Dairygold en Glanbia zitten op dit moment ook al tot acht procent boven hun quotum.

Of registreer je om te kunnen reageren.